Setari Cookie-uri

5 sfaturi simple pentru iluminat

Ati varuit peretii in culorile voastre preferate, ati cumparat mobila potrivita si ati imbogatit camera cu accesorii savant plasate, insa nu va grabiti sa va relaxati - munca inca nu vi s-a incheiat!

Ati varuit peretii in culorile voastre preferate, ati cumparat mobila potrivita si ati imbogatit camera cu accesorii savant plasate, insa nu va grabiti sa va relaxati - munca inca nu vi s-a incheiat! Unul dintre cele mai importante, si mai des neglijate capitole ale designului este iluminatul: cu un simplu joc de lumini si umbre puteti crea, intr-o camera rece si neprimtoare, o ambianta calda si familiara, sau puteti face o incapere prea mica sa para mult mai mare decat este in realitate. Atunci cand este folosit asa cum trebuie, iluminatul poate scoate in evidenta calitatile mobilei, sublinia culorile si crea o atmosfera.

Primul pas este sa va decideti ce tip de iluminat vreti in fiecare camera, pastrand in minte destinatia si activitatile dedicate fiecareia. Intr-o camera de lucru veti avea nevoie, mai mult ca sigur, de multa lumina naturala si de o forma de iluminat local (o lampa de birou puternica, o lampa de citit), pe cand in dormitor sau living prioritatea va fi o ambianta placuta, cu lumini difuze si nu foarte puternice.

Pentru a face o camera sa para mai mare, puteti incerca diverse trucuri folosind lumina. Indreptati o lampa puternica direct spre tavan: lumina se va reflecta de acesta, raspandindu-se in toate colturile camerei si facand-o sa para mai spatioasa.

Daca ce urmariti este o atmosfera intima, familiara, va trebui sa procedati in sens invers: nu permiteti luminilor sa bata direct in tavan, si folositi un numar mai mare de lumini slabe, in locul unei singure surse puternice, plasata sus. Spoturile ce sunt atat de la moda in ziua de azi sunt excelente, fie atarnate in suporturi speciale, fie incastrate in pereti falsi, insa si lampile traditionale sau chiar, pentru o atmosfera romantica, lumanarile sunt foarte bune.

Daca aveti niste tablouri sau fotografii de arta mai deosebite, pe care doriti sa le puneti in valoare, folositi mici spoturi pe post de lumini-accent. Ideal este sa folositi spoturile de cele mai mici dimensiuni pe care le gasiti si sa le plasati chiar la baza tabloului sau fotografiei, astfel incat lumina sa se 'prelinga' in sus pe obiectul ce trebuie iluminat, fara insa a atinge tavanul.

In ultimul rand, nu va lasati intr-atat de dusi de valurile creativitatii in ce priveste iluminatul incat sa neglijati cerintele utilitare sau de siguranta ale spatiilor din locuinta voastra. Poate spoturile acelea discrete creeaza o atmosfera minunata in hol, dar in mod sigur nu sunt de mare ajutor atunci cand va grabiti dimineata spre serviciu si nu va gasiti pantofii preferati! Scarile, de asemenea, trebuie sa beneficieze de iluminat din belsug, pentru a preintampina posibilele accidente.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.