Setari Cookie-uri

Cactusul, planta de interior nepretentioasa

Cactusul este o planta de interior, usor de ingrijit. Pentru a avea un cactus sanatos, care infloreste des, exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont.

Facand parte din familia Cactaceae, ordinul Caryophyllales, cactusul isi are originile in America. In general, acesta traieste in zone in care predomina seceta. Foarte multi cactusi se gasesc in medii extrem de uscate, unii dintre acestia putand fi intalniti inclusiv in Desertul Atacama, unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pamant. Tocmai de aceea, cactusul este o planta perfecta pentru a fi crescuta in locuinta, intrucat nu are nevoie de o atentie deosebita.

Frunzele cactusilor Cactus s-au transformat in spini, tocmai pentru a preveni evaporarea apei prin transpiratie, insa au si rol de aparare. Unele specii de cactus pot atinge dimensiuni de cativa metri, insa cele cultivate ca plante de interior sunt de dimensiuni reduse.

Ce trebuie sa stii despre aceasta planta este faptul ca este importanta lumina. Daca iti doresti ca planta sa se dezvolte intr-un mod armonios si sa infloreasca periodic, trebuie sa ai in vedere ca este amplasata la lumina (locurile apropiate de fereastra sunt cele mai indicate). Pe timpul iernii, ai in vedere sa feresti cactusul de curentii de aer rece, dar si de variatiile mari de temperatura. Aeriseste incaperea in care se afla cactusul zilnic, pentru a-i asigura aer proaspat. Temperatura optima, din timpul iernii, este cuprinsa intre 8 si 12 grade Celsius.

Transplantarea cactusului se realizeaza la sfarsitul lunii februarie - inceputul primaverii. Mutarea intr-un ghiveci nou se face la intervale de minimum 4 ani. In ceea ce priveste udarea plantei, acest proces se va realiza de maximum doua ori pe saptamana, in sezonul cald, in functie de specie. In farfuria ghiveciului, se va adauga apa la temperatura camerei, urmand ca surplusul sa fie indepartat dupa aproximativ un sfert de ora. Odata cu venirea sezonului rece, insa, se va reduce treptat intervalul de udare. Astfel, daca la inceputul toamnei vei uda cactusul de 3 ori pe luna, iarna nu il vei uda deloc. Daca ti se pare ca si-a pierdut din vitalitate, adauga-i o lingura de apa. Perioada de repaus din anotimpul rece este extrem de importanta, pentru ca planta sa poata inflori in urmatorul an.

Nu trebuie sa amplasezi cactusii in ghivece mari. Cu cat vasul este mai mic, cu atat sansele ca micuta ta planta de interior sa infloreasca sunt mai mari. Pentru ca drenajul sa fie cat mai bun, specialistii recomanda folosirea pietrisului. Poti prepara pamantul amestecand 3 parti de pamant de gradina, cu 3 parti de pamant de frunze, 2 parti de nisip fin si o parte de praf de carbune de lemn.

Foto cactus - Shutterstock.com

Afla cum poti ingriji crizantemele, cele mai populare plante de toamna

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.