Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre cresterea bujorului?

Facand parte din familia Ranunculaceae, bujorul, cu florile sale deosebite si luxuriante, este planta de care are nevoie orice gradina, pentru a capata un accent de culoare si pentru a i se conferi o frumusete aparte

Facand parte din familia Ranunculaceae, bujorul, cu florile sale deosebite si luxuriante, este planta de care are nevoie orice gradina, pentru a capata un accent de culoare si pentru a i se conferi o frumusete aparte. Bujorul numara mai multe specii, ce sunt originare din diferite colturi ale lumii, precum Europa, America sau Asia, si impresioneaza prin aspectul sau, in cele mai multe zone ale tarii noastre, fiind protejat prin lege.

Soiurile de bujor sunt foarte diferite: pot fi de talie mica, mijlocie, arbustiforme, pot avea florile bicolore sau simple, in diferite culori: alb, rosu, galebn, roz, purpuriu sau violet. Aceasta planta infloreste de la inceputul primaverii pana toamna, iar odata plantata in gradina, va avea nevoie de eforturi minime de ingrijire. Daca in primiii de ani de la plantare, bujorul a fost ingrijit corespunzator, in anii urmatori este foarte usor de intretinut. Acesta este o planta inalta, a carei inaltime poate avea 70-80 cm, in cazul speciilor europene, sau 70-100 cm, in cazul celor originare din China.

Se recomanda ca bujorul sa fie plantat in zone insorite, cu multa lumina, insa si locurile usor umbrite sunt potrivite. Solul in care va fi amplasat trebuie sa fie bine drenat si sa retina apa. Este de preferat ca acesta sa nu se usuce foarte repede si sa aiba un pH situat in jurul celui de 6. In ceea ce priveste fertilizarea, aceasta se va realiza primavara, dupa ce plantele au fost rasadite, cat si imediat dupa inflorire, cu un amestec aplicat in jurul plantei, ce contine azot si potasiu. De asemenea, specialistii recomanda sa se evite taierea frunzisului dupa inflorire, iar partile ofilite sau rupte se vor indeparta numaidecat.

Plantarea bujorului se va face intr-un loc cu mult soare, in care solul este afanat. Este de mentinut faptul ca aceasta planta are nevoie de mult spatiu, pentru ca radacinile sale sa se poata dezvolta adecvat. Solul se va uda in prealabil, iar radacinile se vor ingropa la o adancime de aproximativ 30 cm, dupa care se vor uda. Dupa o perioada de 4-5 ani de la plantare, nu va mai avea loc nici o interventie la nivelul radacinilor, riscand, altfel, sa se usuce bujorul.

In cazul udarii, se vor folosi cantitati reduse de apa, intrucat radacinile bujorului sunt foarte sensibile. Pamantul nu trebuie sa balteasca, iar in perioadele caniculare, se vor micsora intervalele dintre udari. In perioadele cu vant puternic, se vor amplasa cativa araci in jurul tulpinilor, pentru a evita ruperea plantelor. Daca doresti sa inmultesti bujorul, despartirea tufei se va face toamna, avandu-se grija sa nu se distruga mugurii subterani, iar noile radacini se vor planta la o adancime de maximum 10 cm.

Daca iti doresti o gradina vesela, bogata, cu un aspect rustic, atunci bujorii reprezinta alegerea perfecta.

Foto: Bob Gutowski


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.