Calitatile medicinale ale sofranului

Calitatile medicinale ale sofranului
Kudika
9 Iunie 2010

Cu numeroase intrebuintari, sofranul este una dintre cele mai cautate plante, datorita aromei si culorii inconfundabile. De origine mediteraneana, acesta are utilizari in gastronomie si medicina, ajutand impotriva anemiei, depresiei, intarind inima si, totodata, este considerat afrodisiac, avand proprietati asemanatoare hormonilor.

Cu numeroase intrebuintari, sofranul este una dintre cele mai cautate plante, datorita aromei si culorii inconfundabile. De origine mediteraneana, acesta are utilizari in gastronomie si medicina, ajutand impotriva anemiei, depresiei, intarind inima si, totodata, este considerat afrodisiac, avand proprietati asemanatoare hormonilor. Studiile recente au relevat faptul ca sofranul are calitati anticancerigene, antiinflamatorii si antioxidante, insa se recomanda folosirea sa in cantitati moderate, considerandu-se ca unul dintre efectele negative ale utilizarii excesive este provocarea avortului.

Fiind cunoscut drept cel mai scump condiment din lume, acest lucru se explica prin faptul ca pentru a putea fi folosit, este necesara o cantitate foarte mare de stigmate. Sofranul este o planta erbacee, din familia Iridaceae, ce poate ajunge pana la o inaltime de 30 cm. Florile sale delicate, de culoare violet va vor inveseli locuinta, acesta putand fi cultivat inclusiv in vase in interiorul casei, necesitand, insa, mai multa atentie.

Calitati medicinale

Poate fi procurat ca planta medicinala, gasindu-se sub forma de pulbere sau de flori uscate, in vreme ce utilizarea sa ca tinctura ajuta la tratarea ranilor de col uterin sau a artritei. Tot in domeniul medicinei, printre numeroasele sale calitati, acesta ajuta la regenerarea pielii, vindecand ranile superficiale si arsurile, la reglarea digestiei, prin intermediul infuziilor si intra in componenta unor medicamente care sunt utilizate pentru a trata problemele legate de acnee sau alte boli de piele.

Calitati gastronomice

In ceea ce priveste bucataria, condimentul este usor picant si se adauga in mancare atat pentru a-i conferi culoare (galben/portocaliu), cat si pentru aroma sa pregnanta. Astfel, il puteti folosi pentru gati mancaruri pe baza de orez, paste, budinca, supe, preparate din peste sau sosuri deosebite. Ceea ce trebuie sa retineti atunci cand gatiti este sa nu utilizati mai mult de 2 g de flori uscate de sofran, cantitatea aflata in recipientele in care se vinde.

Crestere

Sofranul necesita un sol bogat in humus, bine arat, si trebuie sa fie amplasat in zone calde si insorite. Poate fi plantat sub forma de bulb sau cand este inca tanar, iar in cazul in care este sadit in gradina, toamna va fi mutat in ghivece, care permit scurgerea apei si care se afla in locuri ferite de inghet.
Indiferent de utilizarile sale, sofranul este o planta cu adevarat extraordinara, datorita calitatilor sale uimitoare, iar parfumul si culoarea sa va vor incanta privirile si simtul olfactiv.

Featured foto by LEDOMSTOCK via Shutterstock

Un articol de Ana Marin

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.




Setari Cookie-uri