Setari Cookie-uri

De ce sufera plantele?

In momentul in care o planta nu este sanatoasa, ne anunta prin diferite semne.

Plantele au efecte deosebit de benefice asupra vietii si reusesc sa aduca putin din frumusetea naturii in spatiul interior al locuintelor noastre. Insa, acestea, de foarte multe ori nu se dezvolta tocmai asa cum ne-am astepta din cauza faptului ca nu le sunt asigurate conditiile potrivite. In momentul in care o planta nu este sanatoasa, ne "anunta" prin diferite semne. Insa, de unde stim ce indica aceste semne? Prin articolul de fata ne propunem sa va oferim cateva raspunsuri.

  • In situatia in care varfurile frunzelor sunt inchise la culoare si uscate inseamna ca planta se afla intr-un mediu cu temperaturi foarte ridicate si/sau duce lipsa de umiditate.
  • Caderea rapida a frunzelor este semnul pentru o schimbare brusca a temperaturii sau a nivelului de iluminare (planta a fost mutata dintr-un loc puternic iluminat intr-unul cu o lumina slaba) si in acelasi timp poate semnifica o udare excesiva.
  • Daca plantele cu flori nu infloresc, inseamna ca acestea duc lipsa de apa sau lumina sau au fost tratate cu prea mult ingrasamant.
  • O alta problema apare atunci cand bobocii cad inainte sa infloreasca. Acest lucru se intampla in situatia in care au existat fluctuatii importante de temperatura si in momentul in care planta nu a fost udata destul de des.
  • Petele argintii sau rosii de pe frunze indica o cantitate prea ridicata de lumina naturala directa.
  • Caderea treptata a frunzelor (frunzele de pe registrele inferioare ingalbenesc si cad) constituie un semn pentru o cantitate ridicata de apa (daune provocate radacinii), pentru un nivel scazut de apa (planta nu a fost udata destul pentru a putea sustine un frunzis bogat) si in acelasi timp pentru lipsa de lumina sau lipsa de ingrasamant.
  • Daca frunzele noi sunt ofilite sau prezinta arsuri inseamna ca a fost adaugat prea mult ingrasamant, sau planta a fost tinuta intr-un mediu prea uscat, prea cald sau prea rece.
  • In momentul in care intreaga planta este ofilita inseamna ca aceasta a fost prea mult (radacini putrezite) sau prea putin udata, a fost tratata cu prea mult ingrasamant sau a fost expusa la temperaturi foarte scazute.
  • Frunzele patate indica o udare excesiva (se recomanda verificarea radacinilor), arsuri provocate de expunerea la lumina directa, pulverizarea apei reci pe frunze, infectii cu fungi (mai ales in situatia in care plantele sunt pastrate in conditii de umiditate ridicata) sau un aer poluat.
  • Daca frunzisul este palid si prezinta o imagine de slabiciune inseamna ca nu s-au asigurat conditii de lumina suficienta, aerul sau pamantul este prea uscat sau planta duce lipsa de ingrasamant.
  • Innegrirea varfurilor frunzelor constituie un semn pentru lipsa de umiditate, pentru arsuri provocate de o cantitate ridicata de ingrasamant, pentru apa de slaba calitate (ce poate contine clor, flor, sodiu, bor, saruri solubile etc.), pentru un ingrasamant nepotrivit, daune provocate de diferite insecticide, pH nepotrivit al solului sau un aer poluat.
  • Daca plantele s-au oprit din dezvoltare inseamna ca au fost tratate cu prea mult ingrasamant sau au primit o cantitate prea mica sau prea mare de apa.
  • In momentul in care frunzele noi sunt de dimensiuni mai reduse fata de dimensiunile normale si sunt fusiforme putem intelege ca planta duce lipsa de lumina, apa sau ingrasamant.
  • O alta problema frecventa a plantelor de interior este ingalbenirea frunzelor intre nervuri (nervurile raman verzi). Acest lucru indica un nivel prea ridicat sau prea scazut al pH-ului, lipsa de fier (pH ridicat) sau lipsa de magneziu (pH scazut).
  • In momentul in care frunzele cad incontinuu iar cele noi sunt mici si incretite inseamna ca aerul prezinta un grad ridicat de poluare sau faptul ca planta a fost atacata de paduchi.
  • Petele albe de mici dimensiuni de pe frunze indica prezenta paianjenilor.
  • Petele maro sau galbene de pe frunze sunt semne pentru prezenta unor fungi ce se dezvolta de regula in momentul in care apa sta pe frunze. Apa rece este o alta cauza pentru astfel de pete. Foloseste apa la temperatura camerei pentru udare si pentru pulverizarea pe frunze si asigura-te ca frunzele se usuca inainte de noapte.
  • Vestejirea generalizata a plantei indica putrezirea radacinii, tulpinii sau coroanei, cauzata de udarea excesiva mai ales in timpul iernii atunci cand plantele nu necesita un grad ridicat de umiditate.

Nu uita ca fiecare planta in parte are nevoie de ingrijiri speciale. Pentru a avea plante sanatoase este indicat sa te interesezi de particularitatile fiecareia si sa le asiguri toate conditiile de care au nevoie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.