Setari Cookie-uri

Lucrari de primavara in gradina

Mai sunt cateva zile pana la inceputul calendaristic al primaverii si deja vremea ne ofera zile frumoase si calde. Este timpul ideal, asadar, sa iesim in gradina si sa incepem sa lucram la pregatirea acesteia pentru noul sezon.

Mai sunt cateva zile pana la inceputul calendaristic al primaverii si deja vremea ne ofera zile frumoase si calde. Este timpul ideal, asadar, sa iesim in gradina si sa incepem sa lucram la pregatirea acesteia pentru noul sezon.
Cel mai important este pamantul – iarna si gerul au tasat straturile superioare de sol, motiv pentru care trebuie aerisit si sapat. Cel mai simplu este sa apelati la uneltele de gradina special concepute pentru aceste lucrari. O propunere potrivita ar fi sistemul multifunctional cu motor pe benzina, pe care il gasiti la distribuitorii STIHL din toata tara. Acesta consta, practic, dintr-o combinatie de motor cu una dintre cele sapte unelte care pot fi montate alaturi de acesta. Dintre unelte, puteti folosi pentru pregatirea pamantului grapa, freza sau chiar aerisitorul de gazon. Daca aveti de lucrat o suprafata mai mare de teren, alegeti un motocultivator – este mai puternic si va va face munca mai usoara. Peste solul astfel pregatit puteti asterne un strat consistent de ingrasamant – una dintre solutiile cele mai practice este ingrasamantul organic, pe care il puteti pregati chiar in gradina voastra. Acesta consta din resturi vegetale adunate de la curatenia de toamna, tocate cu ajutorul unui tocator electric si apoi lasate la macerat, in containere speciale.
Copacii si tufele au, de asemenea, nevoie de ingrijire speciala. In afara de pomii fructiferi (vremea este deja prea calda pentru a mai putea fi tunsi in siguranta, pentru ca isi pregatesc inflorirea), puteti ajusta orice copac aflat in gradina. In primul rand, asigurati-va ca ii curatati de crengile uscate – va va fi de folos un emondor de inaltime (este de fapt un motoferastrau special, modificat astfel incat sa poata fi manevrat de la sol). Apoi, indepartati crengile care incarca prea mult coroana si nu permit soarelui sa ajunga la trunchi. In acelasi mod procedati si cu tufele (exceptie fac, de asemenea, tufele care infloresc primavara devreme – le veti recunoaste dupa muguri, care sunt deja gata sa infloreasca).
In ceea ce priveste cultivarea florilor, o regula nescrisa a gradinaritului spune ca semnalul pentru noul sezon este dat de tufa de forsythia, a carei inflorire este punctul de plecare pentru cultivarea noilor generatii de plante. Pana la momentul potrivit insa, puteti merge la sere, sa va alegeti flori si tufe si sa le pastrati in casa, in recipienti provizorii.
Profitati de vremea calda si verificati-va uneltele de gradinarit, atat pe cele manuale, cat si pe cele cu motor electric sau pe benzina. Daca descoperiti piese uzate sau disfunctionalitati, duceti uneltele la un service autorizat si inlocuiti acele componente care nu sunt in perfecta stare de functionare. Numai astfel puteti fi siguri ca treburile in gradina vor fi facute repede, bine si usor.
Informatii furnizate de STIHL
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.