Setari Cookie-uri

Decoreaza-ti locuinta cu Cyclamen

Cyclamenul este o planta perena, ce are aspectul unei tufe cu frunze verzi-albicioase, rasucite, si cu flori albe, rosii, violet. Genul Cyclamen cuprinde circa 20 de specii perene, tuberculate, originare din diferite tipuri de habitat. Speciile salbatice se cultiva in loc deschis, in zone umbroase, iar cele delicate se planteaza in interiorul locuintelor sau in sere.

Cyclamenul este o planta perena, ce are aspectul unei tufe cu frunze verzi-albicioase, rasucite, si cu flori albe, rosii, violet.
Genul Cyclamen cuprinde circa 20 de specii perene, tuberculate, originare din diferite tipuri de habitat. Speciile salbatice se cultiva in loc deschis, in zone umbroase, iar cele delicate se planteaza in interiorul locuintelor sau in sere.
In urma selectiilor si hibridarilor, specialistii horticoli au creat o multitudine de cultivaruri, cu flori incantatoare si un parfum rafinat. Un astfel de cultivar este Cyclamenul de apartament, foarte raspandit si apreciat datorita contrastului interesant al frunzisului si elegantei florilor, ce decoreaza locuinta din noiembrie pana in martie.
De regula, inflorirea are loc in intervalul septembrie-martie, dupa care florile se usuca, iar frunzele se ingalbenesc si cad, ceea ce inseamna ca planta intra in repaus vegetativ (aprilie-iulie). Daca este cultivat corespunzator, Cyclamenul poate trai si inflori trei-patru ani. Pentru a te bucura cat mai mult timp de frumusetea acestuia, este insa esential sa-i respecti exigentele de dezvoltare, pe care ti le prezentam in continuare:
- Cyclamenul prefera incaperile luminoase, aerisite si cu umiditate ridicata. Nu-l expuneti la soare direct si la curenti de aer. In ceea ce priveste regimul termic, valorile optime pentru a se dezvolta normal sunt 18-21˚C, ziua, si 10˚C, noaptea. Atentie! Aerul uscat al ambientului incalzit de calorifer determina ofilirea florilor si, in final, uscarea plantei.
- Toamna si iarna, incearca sa mentii permanent pamantul umed. In acest sens, toarna apa in suportul ghiveciului, las-o aproximativ 20 de minute, dupa care inlatura apa care nu a fost absorbita de compost. Astfel, vei preintampina acumularea apei si putrezirea plantei. Acelasi risc exista si atunci cand stropesti frunzele si florile.
- Curata periodic planta de frunzele si florile uscate.
- In perioada de inflorire, administreaza-i, o data la doua saptamani, un ingrasamant lichid diluat in apa cu care uzi planta. In acest mod, frunzele si florile se vor dezvolta complet.
- Dupa terminarea perioadei de inflorire, Cyclamenul va intra in repaus vegetativ. Este bine sa stii ca, in acest interval, nu trebuie sa-l fertilizezi si sa-l uzi. Acum este momentul sa-l muti intr-un loc intunecat ai racoros.
- Pentru replantare, foloseste un amestec format din parti egale de pamant de gradina, pamant de padure, turba si nisip. Ai grija sa asezi cateva bucati de teracota pe fundul ghiveciului, pentru a favoriza un drenaj adecvat.
- In ceea ce priveste reproducerea, ai la dispozitie doua modalitati: insamantarea (intre iulie si septembrie) si divizarea tuberculului (la sfarsitul primaverii).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.