Setari Cookie-uri

Gradina cu pietre

Vreti neaparat o gradina frumoasa, insa locuiti intr-o zona secetoasa, cu un sol stancos, sau poate aveti foarte putin teren la dispozitie in care sa va amenajati coltul vostru de paradis?

Vreti neaparat o gradina frumoasa, insa locuiti intr-o zona secetoasa, cu un sol stancos, sau poate aveti foarte putin teren la dispozitie in care sa va amenajati coltul vostru de paradis? Exista o solutie prin care, in loc sa luptati impotriva caracteristicilor naturale ale terenului, le folositi in avantajul vostru: gradina cu pietre.

Nu va imaginati, insa, o gradina populata cu bolovani in loc de flori (desi, cu suficienta maiestrie, se poate face si asta). Daca gradinile obisnuite sunt inspirate de mediul si vegetatia din zonele de campie si de deal, gradina cu pietre imita peisajul montan, dominat de stancarie pitoreasca si delicatele flori alpine. Avantajul gradinii cu pietre este, pe langa aspectul spectaculos, faptul ca poate ocupa foarte putin spatiu fara sa arate neterminata, si este ideala pentru solul stancos.

Tipul de piatra ideal este calcarul - moale si poros, permite infiltrarea apei si a radacinilor plantelor, insa, la limita, puteti folosi orice piatra se gaseste in zona voastra. Gradina de pietre ia forma unei mici denivelari, cu inaltimea de maxim 1m si cu panta lina, pe care cresc plante alpine. Incepeti cu straturile exterioare de pietre (cele de la nivelul cel mai de jos) si avansati spre centru cu constructia, asezand straturi suprapuse de pietre de dimensiuni diferite. Pietrele colturoase, in forme neregulate, sunt de obicei cele mai aratoase. Asezati-le in centru, unde vor fi cel mai vizibile. Puneti pamant in jurul pietrelor pentru a le fixa bine si a furniza plantelor substratul necesar, si lasati toata alcatuirea cateva zile sa se taseze. Apoi puteti trece la plantarea florilor.

Bineinteles, ideal este ca plantele pe care le folositi sa fie specifice zonei de munte, insa acestea nu se adapteaza intodeauna conditiilor din alte zone, asa ca puteti alege orice plante de dimensiuni mici, care ar putea incapea in crapaturile dintre pietre. Ganditi-va la aceste plante ca la niste flori puse in ghivece: au un spatiu limitat, trebuie udate periodic si pamantul trebuie sapat.

Aveti grija la daunatori, mai ales melcii, carora le place sa se ascunda in crapaturile dintre pietre, si la buruienile care daca nu sunt supravegheate, pot usor sa se intinda in toata gradina. Nu uitati sa va protejati, iarna, plantele cu un strat de frunze moarte, si spor la gradinarit!
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.