Setari Cookie-uri

Cum si cand udam gradina?

Pentru a uda gradina intr-un mod economic si eficace, utilizand cat mai putina apa si obtinand rezultatele dorite, trebuie urmate cateva principii usor de aplicat.

Udatul gradinii este o operatiune necesara in perioada calda. In ultimii ani, insa, pe masura ce devenim tot mai constienti de problemele de mediu, devin evident ca apa este o resursa ce nu trebuie risipita, dincolo de costul imediat, resimtit in buzunar. Pentru a uda gradina intr-un mod economic si eficace, utilizand cat mai putina apa si obtinand rezultatele dorite, trebuie urmate cateva principii usor de aplicat.
Udati gradina seara, cat mai tarziu posibil, atunci cand pamantul s-a mai racit. In acest fel veti evita evaporarea prea rapida a apei, inainte ca aceasta sa se fi imbibat in sol si sa ajunga la plante.
Plantele tinere sau care au fost plantate de curand trebuie udate cu mai multa atentie si regularitate decat cele mature si deja bine instalate. Daca in perioada de canicula era necesar udatul zilnic, acum, cand nu este inca frig, o stropire la cateva zile nu va face decat sa improspateze plantele voastre, intarindu-le pentru iarna.
Solul dens, cleios, trebuie udat rar si din belsug, deoarece retine excelent apa. Solul nisipos, pe de alta parte, nu retine la fel de bine umezeala, asa ca va trebui udat mai des si in cantitati moderate.
Un beneficiu al udatului mai rar este acela ca incurajeaza dezvoltarea in adancime a radacinilor plantelor. Apa se evapora cu repeziciune de la suprafata, asa ca planta este fortata sa caute mai profund pentru a ajunge la lichidul datator de viata.
Folositi, de cate ori este posibil, apa de ploaie recuperata in locul apei de la robinet. In absenta chimicalelor, este mai sanatoasa pentru plantele voastre, si nici nu va va incarca factura la intretinere. Pentru a o colecta, folositi un rezervor expus, sau mai simplu, un butoi din plastic cu gura neacoperita.
Atunci cand aveti de-a face cu un sol foarte dens si compact, este recomandat sa udati cat mai aproape de radacina plantei, pentru a asigura o buna penetrare a apei in sol si, totodata, utilizarea optima a umezelii de catre planta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.