Setari Cookie-uri

Sa ingrijim gazonul de toamna

Toamna pare sa-si intre in drepturi, desi schimbarile bruste de vreme ne vor mai face surprize pentru cateva saptamani bune.

Toamna pare sa-si intre in drepturi, desi schimbarile bruste de vreme ne vor mai face surprize pentru cateva saptamani bune. Si pentru ca gradina ta trebuie sa fie pregatita din toate punctele de vedere pentru noul sezon, iata cateva sfaturi in ceea ce priveste gazonul.

De regula, gazonul se planteaza primavara, desi nici un anotimp nu e total nepotrivit pentru o astfel de actiune. In mod normal, toamna este un sezon care anticipeaza lunile reci de iarna, motiv pentru care acest element vegetal are nevoie de atentie speciala. In primul rand, pe masura ce vremea se raceste, gazonul se va taia din ce in ce mai rar. Pentru o tundere uniforma, exacta si potrivita cu tipul de iarba si intrebuintarile pe care le-ai dat gazonului tau, foloseste masini de tuns iarba sau trimmere. Distribuitorii autorizati STIHL din toata tara, de pilda, te pot sfatui care dintre uneltele de tuns iarba VIKING sunt cele mai potrivite.

In al doilea rand, toamna ramane un anotimp ceva mai umed si mai ploios. Pentru ca nu este sanatos pentru iarba ca frunzele uscate sau alte resturi vegetale sa se descompuna pe suprafata gazonului, indeparteaza-le cu ajutorul unor unelte speciale. In timp ce o suflanta le va “arunca” in afara perimetrului cultivat, un aspirator cu sac colector va absorbi materialul vegetal si-l va toca marunt, pentru o depozitare mai usoara. Poti folosi iarba astfel colectata in mixul pentru compost - un ingrasamant natural, pe care il poti produce chiar in curtea ta, din resturi vegetale.

Nu este nevoie sa mai adaugi ingrasamant solului pe care ai cultivat gazonul. Foloseste aceste luni pentru a lua probe de pamant si pentru a verifica daca mai are nevoie de nutrienti, astfel incat la primavara sa fii pregatit din toate punctele de vedere. Incepand cu a doua jumatate a lunii octombrie nu este recomandat sa mai tai iarba, motiv pentru care, la ultima toaletare, seteaza indicatorul de inaltime la 5 cm. Odata cu primavara urmatoare, gazonul va reveni la viata si va avea nevoie de forte proaspete pentru un start puternic.

Informatii si imagini oferite de Stihl, subsidiara locala a Andreas Stihl AG&Co. - companie germana care dezvolta, produce si distribuie motounelte pentru silvicultura, intretinerea spatiilor verzi si gradinilor si industria constructiilor. Din portofoliul STIHL mai face parte si gama de unelte pentru gradinarit VIKING. www.stihl.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.