Setari Cookie-uri

Ghidul piticilor

Fabricati pentru prima oara de germanul Phillip Griebel la mijlocul secolului XIX, popularitatea piticilor de gradina pare, 150 de ani mai tarziu, sa nu cunoasca limite si masura.

Fabricati pentru prima oara de germanul Phillip Griebel la mijlocul secolului XIX, popularitatea piticilor de gradina pare, 150 de ani mai tarziu, sa nu cunoasca limite si masura. In Vest, aproape ca nu gasim gradina fara macar una sau doua astfel de adorabile figurine de teracota, iar in ultimii ani moda aceasta pare a fi lovit in forta si Romania. Sunt mici, sunt amuzanti, sunt dragalasi - nu e de mirare ca toata lumea ii iubeste, dar de unde vin si ce rol au, de fapt?

Inspirati de gnomii si piticii din povestile si mitologia europeana (ganditi-va la piticii din Alba Ca Zapada, sau la al nostru Statu-Palma-Barba-Cot), piticii de gradina au aparut, initial, sub pretextul legendei potrivit careia gnomii dintr-o gradina o ingrijesc si trebaluiesc prin ea toata noaptea, iar ziua impietresc, ramanand nemiscati. In mod traditional sunt facuti din material ceramic (teracota), prin turnare, insa piticii mai moderni pot fi din rasini sintetice sau alte materiale artificiale. De cele mai multe ori sunt figurine masculine, de maxim 70-80 cm inaltime, barbosi si dolofani, cu scufiile rosii specifice si reprezentati in toiul diverselor actiuni pe care le poate intreprinde un pitic: fumand pipa, pescuid, dormind sau sapand prin gradina.

Au devenit atat de populari incat in Franta si Italia exista organizatii consacrate “eliberarii” lor din robie (Frontul National de Eliberare a Piticilor de Gradina), membrii careia fura pitici din gradinile oamenilor si ii redau vietii in salbaticie!

Pentru a va procura proprii pitici de gradina, un prim pas este de a va gandi ce fel de pitici va caracterizeaza, deoarece exista o nesfarsita varietate: unii sunt tineri, alti batrani, unii veseli, altii posaci, unii canta, altii danseaza, altii dorm, altii lucreaza si asa mai departe. Alegeti piticii care se potrivesc cel mai bine personalitatii si gradinii voastre.

Aveti grija, atunci cand cumparati mai multi pitici deodata, sa ii alegeti astfel incat sa faca parte din aceeasi 'familie': sa aiba o culoare dominanta in comun, sau sa fie din acelasi material, sa poarte haine asemanatoare sau sa desfasoare activitati inrudite. Diversitatea este foarte buna, insa nu vreti ca piticii vostrii sa se simta izolati, nu-i asa?

In ultimul rand, plasati-i in locuri ferite, dar expuse privirii vizitatorilor. Sub un frunzis des, la umbra unui boschet sau pe malul unei ape, piticii trebuie sa para ca desfasoara activitati firesti, in mijlocul carora tocmai au fost surprinsi. Puteti chiar sa-i grupati cate doi-trei, mai ales cand fac acelasi lucru, astfel incat sa para ca, ocupati ca intotdeauna, coopereaza spre buna ingrijire a gradinii voastre!
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.