Setari Cookie-uri

Cum aflam cat de mult trebuie sa udam gradina

Plantele din gradina ta au nevoie de soare, un sol de calitate si cantitatea potrivita de apa, insa daca primele doua vin mai mult sau mai putin de-a gata, cat de mult si de des va udati gradina va trebui sa hotarati singuri.

Plantele din gradina ta au nevoie de soare, un sol de calitate si cantitatea potrivita de apa, insa daca primele doua vin mai mult sau mai putin de-a gata, cat de mult si de des va udati gradina va trebui sa hotarati singuri. Si nu este deloc o decizie lipsita de importanta: prea multa apa si radacinile plantelor pot putrezi, prea putina si se vor usca. Unde mai pui ca fiecare specie are propriile ei necesitati de apa, pe care ar trebui sa le cunoasteti din timp, inainte de a va apuca de plantat.

Daca cantitatea de apa necesara fiecarei plante este variabila, si o puteti afla din diverse surse, este bine sa fiti constienti ca datele din carti sau site-uri de specialitate nu sunt decat valori medii, care corespund unui tip de sol optim pentru gradinarit. De multe ori se intampla, insa, ca solul cu care avem de-a face in spatele casei sa nu fie tocmai ideal, si sa aiba proprietati de absorbtie a apei diferite de cele recomandate. In aceste cazuri, este bine sa stim cum stam, pentru a ajusta cantitatea de apa pe cu care udam gradina in consecinta.

Pentru a afla calitatile de absorbtie si retentie a apei ale solului din gradina voastra, este suficient sa efectuati un test simplu. Incepeti prin a sapa o groapa cu diametrul de vreo 15 cm, adanca de 30, undeva in zona centrala a gradinii. Umpleti groapa cu apa si lasati-o sa se scurga. Asteptati pana cand apa a disparut complet, si umpleti groapa pentru a doua oara cu apa. Pentru a doua umplere, cronometrati cat dureaza ca apa sa fie absorbita in sol. Atentie, este important cat dureaza absorbtia celei de-a doua cantitati de apa, nu prima.

Daca apa se resoarbe in mai putin de trei ore, solul tau este nisipos si 'consuma' apa mai repede decat ar trebui. Este deci recomandat sa folositi mai multa apa atunci cand va udati gradina, pentru a compensa deficientele solului. Daca dupa opt ore mai exista inca apa in groapa, solul retine excesiv de multa apa, si cel mai probabil este prea lutos. In aceasta situatie, este bine sa udati plantele mai putin decat in mod normal, pentru a nu suprasatura solul cu lichid.

Ideal este ca apa sa dispara in 4-6 ore, caz in care puteti urma intocmai indicatiile specialistilor pentru fiecare specie de planta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.