Setari Cookie-uri

Plante pentru balcon

Balconul: spatiu de depozitare sau minigradina?

Imagineaza-ti cum ar fi sa iti savurezi cafeaua de dimineata intr-un mediu verde populat de flori multicolore. Asezat pe un scaun mic, dar comod, citind ziarul asezat pe fosta masuta de cafea, admiri plantele suspendate si micii arbusti pe care i-ai plantat.

Avem atat de multe solutii de depozitare acum, incat nu merita sa sacrificam micul spatiu de pe balcon pentru izgonirea din casa a obiectelor de care nu prea avem nevoie. Apartamentele mici nu ne pot asigura confortul unei case la curte, dar acest lucru nu trebuie sa ne determine sa incercam sa ne cream propriul colt de natura.

Sunt foarte moderne acum ghivecele suspendate. Acestea pot fi prinse cu usurinta pe perete sau tavan in functie de spatiul disponibil si de preferinte. Exista de asemenea suporturi speciale prevazute cu mai multe carlige astfel incat sa putem suspenda mai mutle plante la inaltimi diferite. Vasul trebuie sa fie cat mai usor, pentru ca odata udata, planta devine mult mai grea.

Plantele curgatoare potrivite pentru balcon sunt: muscatele, petunia, cercelusii, begonia curgatoare (cele mai frumoase sunt probabil cele cu flori batute) si bucuria-casei.

Pentru vasele clasice, poti opta pentru trandafiri, crizanteme, iasomie, liliac de vara, forsitia, Buxus (planta cu frunze mici si dese care poate fi tunsa in forme diferite), lex (plante recunoscuta prin fructele rosii), Prunus laurocerassus. Bonsaii, arborii japonezi, mini coniferele ofera un peisaj incantator.

Plantele aromatice precum cimbrul, menta, mararul, rozmarinul ofera si un parfum placut si pot fi utilizate si in scopuri... culinare.

Optati in special pentru ghivece din lemn sau din materiale foarte rezistente, dar usoare. Astfel veti putea deplasa cu usurinta plantele si veti evita spargerea lor in cazul unor temperaturi foarte scazute.

Daca spatiul este mai mare puteti aseza plantele pe o masuta cu tablia confectionata dintr-un material rezistent. Daca spatiul este limitat puteti opta pentru mici etajere. Pentru asezarea plantelor puteti folosi si un bufet vechi de bucatarie vopsit in culori calde sau o piesa de mobilier mai veche cu multe etajere. Puteti folosi si o scara veche pe care sa o fixati bine si pe care fie asezati etajere, fie suspendati ghivecele cu flori curgatoare.

Puteti cultiva si plante diferite in acelasi vas, cu conditia ca plantele sa aiba nevoie similare in ceea ce priveste solul si umiditatea.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.