Setari Cookie-uri

Cum alegem centrala termica?

In sezonul rece, una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntam este incalzirea locuintei, mai ales daca ne numaram printre persoanele care s-au debransat de la sistemul centralizat de termoficare.

In sezonul rece, una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntam este incalzirea locuintei, mai ales daca ne numaram printre persoanele care s-au debransat de la sistemul centralizat de termoficare. Ei bine, intr-o astfel de situatie, suntem pusi in situatia de a alege din bogata oferta de solutii de incalzire si preparare a apei calde menajere de pe piata de profil: centrale termice pe gaz standard sau cu condensare, centrale pe combustibil solid, centrale electrice, centrale pe baza de resurse regenerabile (sisteme solare sau pompe de caldura). Si totusi, ce alegem? Ei bine, inainte de a achizitiona o centrala termica, este foarte important sa ne documentam foarte bine in acest sens si chiar sa apelam la sfatul unui specialist. Principalele criterii in functie de care vom alege puterea si tipul centralei termice vor fi: suprafata si configuratia locuintei, gradul de izolare termica al peretilor, necesitatile de incalzire si apa calda, numarul de utilizatori etc. Dupa stabilirea acestor parametri, vom merge in magazinele de specialitate pentru a achizitiona modelul care se potriveste cel mai bine cerintelor noastre. Mai exact, ne putem orienta spre:
Centrale cu tiraj natural:
sunt recomandate in incaperile de dimensiuni generoase, care sa asigure oxigenul necesar arderii.
Centrale cu tiraj fortat:
pot fi montate in orice fel de incaperi, indiferent de dimensiuni, intrucat folosesc aerul adus din exterior.
Centrale cu condensare:
sunt prevazute cu recuperator de caldura, ce valorifica caldura gazelor arse pentru incalzirea apei.
Cu siguranta, fiecare dintre noi isi doreste ca echipamentul cumparat sa fie eficient din punct de vedere energetic si totodata sa aiba un consum de combustibil redus. Se pare ca eficienta cea mai ridicata o au centralele cu condensare, urmate de cele cu tiraj fortat, iar apoi de cele cu tiraj natural. Ceea ce inseamna ca preturile centralelor termice cresc proportional cu eficienta energetica. Spre deosebire de modelele standard, centralele cu condensare au un randament mult mai mare, fiind capabile sa recupereze o parte din caldura care se pierde odata cu evacuarea gazelor de ardere si sa o reintroduca in sistem. Altfel spus, consumul de combustibil se reduce cu pana la 30%, iar emisiile de noxe sunt mult mai scazute. Foarte importanta (iar in unele cazuri vitala) este si siguranta in functionare a centralelor termice. Atentie! Pentru a preintampina producerea unor accidente grave (de tipul intoxicarilor) sau chiar a unor tragedii, este recomandat sa apelam la persoane sau la firme specializate pentru montajul sau verificarea periodica a centralei. Ideal ar fi sa ne putem permite un model de ultima ora, prevazut cu sisteme avansate de informare si autodiagnoza, care sa ne dea detalii despre parametrii de functionare si despre avariile aparute.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.