Arhitectii Herzog & de Meuron au realizat proiectul pentru noul sediu al grupului bancar spaniol BBVA. Constructia ce va fi terminata in anul 2013 va fi amplasata la marginea Madridului.
Situl noului sediu este inconjurat de strazile cladirilor de birouri, centrelor comerciale si ansamblurilor rezidentiale recent ridicate in zona. Este un “sit lipsit de calitati”, un loc asemanator unui desert. Arhitectii propun crearea unei gradini artificiale, unei oaze, ce evolueaza dinspre interior catre exterior - un loc ce stabileste echilibrul dintre mediul inconjurator natural si cladiri si care va functiona ca un oras de dimensiuni restranse.
Proiectul consta intr-o structura liniara compusa din cladiri de cate trei etaje, alei si gradini irigate ce sunt dispuse de-a lungul intregului sit, precum un covor ce urmeaza topografia. Astfel, se creeaza un microclimat proaspat, umed si racoros, asemenea unei gradini arabe. Fiecare spatiu de lucru va beneficia de cate o “priveliste verde”.
Complexul incurajeaza comunicarea: oamenii se plimba in loc sa circule cu liftul; se intalnesc si discuta intre ei. Un grad ridicat de transparenta genereaza sentimentul de apartenenta la o comunitate, in timp ce unitatile relativ mici permit angajatorilor sa aiba o legatura puternica cu angajatii.
Cu scopul de a face noul sediu BBVA sa iasa in evidenta in peisajul capitalei, din acest covor se decupeaza o forma aproape circulara si ce se inalta spre cer. Rezultatul obtinut este o piata si un turn ingust asemanator unui disc.
Piata si turnul ancoreaza complexul si asigura orientarea. Intrarea principala si diferitele utilitati comune formeaza un inel interconectat in jurul pietei. Turnul in care sunt situate birouri cu vederi catre oras si catre Sierra de Madrid, contribuie diversitatii spatiilor de lucru.
Piata este plantata cu arbori ce asigura umbra necesara si, prevazuta cu un bazin cu apa ce umidifica aerul. Intre cladiri, gradinile si aleile imita principiul liniar. Specii diferite de copaci si vegetatie deosebesc zonele intre ele, in asa fel incat fiecare sa-si pastreze un caracter individual in cuprinsul contextului general al Covorului.
Resurse naturale
Proiectul este adaptat la conditiile climatice si foloseste la maxim resursele de energie disponibile asigurand un nivel ridicat de iluminare naturala, in timp ce gradinile si aleile sunt umbrite in timpul lunilor de vara.
Venitalitia este necesara doar pentru asigurarea fluxului de aer proaspat in spatiile de birouri – ferestrele pot fi deschise pentru realizarea curentului.
Panourile solare de pe acoperisuri contribuie realizarii conceptului de cladire ecologica.

Cladiri eficiente energetic, costuri mai mici la intretinere
Arhitectura in Portugalia
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: