Setari Cookie-uri

Igrasia. Cel mai mare inamic al casei!

Igrasia reprezinta inamicul numarul unu al casei noastre. Prezenta pe pereti sau tavan, sub forma unor pete care dizolva ciuperci si mucegaiuri, aceasta reuseste in timp sa afecteze atat sanatatea casei cat si pe cea a noastra.

Igrasia reprezinta inamicul numarul unu al casei noastre. Prezenta pe pereti sau tavan, sub forma unor pete care dizolva ciuperci si mucegaiuri, aceasta reuseste in timp sa afecteze atat sanatatea casei cat si pe cea a noastra. Desi exista numeroase solutii pentru a combate efectele igrasiei, acestea nu sunt suficiente deoarece ele ofera o rezolvare doar pentru o perioada scurta, urmand ca aceasta sa apara la un interval de timp destul de scurt.
Pentru ca sezonul renovarilor si al constructiilor s-a deschis, este bine sa combatem si noi cauzele igrasiei din locuinta. Doar descoperind de unde provine igrasia si tratand cauza vom putea sa scapam definitiv de efectele neplacute ale ei. Cauza igrasiei din locuintele noastre este umezeala. Fie ca vorbim de vaporii de apa din interiorul locuintei care se condenseaza pe pereti si formeaza igrasia, fie ca discutam despre umezeala care provine dintr-o fundatie/perete/tavan izolat necorespunzator, efectul este unul singur care afecteaza nu doar zugraveala peretilor ci si tencuiala, caramida, gips-cartonul etc.
Singurul mod prin care putem scapa de igrasie este acela de a face un efort si de a ne izola locuinta corespunzator. Casele din caramida sunt sigure insa atrag si numeroase probleme, cum ar fi umiditatea. Un perete care nu respira este o victima sigura a igrasiei deoarece vaporii de apa nu pot gasi nici o cale de iesire si astfel se depun pe pereti sub forma petelor, micegaiurilor, bacteriilor deloc placute.
In cazul unei locuinte care abia se construieste procesul este mai simplu deoarece, la ora actuala, casele sunt foarte bine izolate si compartimentate astfel incat, o atentie sporita asupra acestor detalii va impiedica aparitia igrasiei. In cazul in care locuinta exista deja, trebuie sa o izolam corespunzator. In primul rand trebuie sa hidroizolati fundatia cu folii din carton bituminat, aluminiu, materiale care nu permit trecere apei in interior si infiltrarea acesteia in findatie si in pereti. Un alt lucru este acela de a verifica acoperisul locuintei, si acesta trebuie realizat corespunzator si izolat.
O alta etapa este izolarea peretilor la exteriorul casei cu polistiren expandat. Acesta protejeaza foarte bine peretii casei si impiedica infiltrarea apei. La interior puteti izola cu vata minerala si gips carton, proces care termoizoleaza si pastreaza caldura in interior.
Pentru o siguranta mai mare este indicat sa schimbati tamplaria exterioara a casei. Montati ferestre din PVC, aluminiu sau lemn cu geam termoizolant.
Desi solutiile prezentate sunt sigure, nu in toate cazurile fac fata deoarece exista locuinte noi, izolate corespunzator, care au totusi igrasie. Cauzele igrasiei si "punctele slabe" ale unei locuinte sunt diferite si fiecare cauza are o rezolvare diferita. In orice caz trebuie sa tratam cauza igrasiei nu efectul acesteia!
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.