Setari Cookie-uri

Cum iti construiesti casa: regie proprie sau antrepriza?

Saptamana trecuta v-am prezentat primii pasi in realizarea unei locuinte. Desi abia la anul veti incepe lucrarile este bine sa va ganditi si sa alegeti de acuma modul in care va veti construi casa: in regie proprie sau antrepriza?

Saptamana trecuta v-am prezentat primii pasi in realizarea unei locuinte. Desi abia la anul veti incepe lucrarile este bine sa va ganditi si sa alegeti de acuma modul in care va veti construi casa: in regie proprie sau antrepriza?
Ce inseamna regie proprie?
Sunt convinsa ca foarte multi dintre dumneavoastra viseaza sa isi construiasca locuinta cu forte proprii, sa-si incerce abilitatile de design interior si exterior in propria casa. Constructia in regie proprie nu inseamna implicarea efectiva in munca de santier. Nici nu ati avea cum sa realizati dumneavoastra fundatia sau sa ridicati peretii unei case. Regie proprie inseamna constructia unei case pe etape, fiecare etapa fiind realizata de diverse echipe de muncitori, viitorul proprietar fiind cel care supravegheaza lucrarile si asigura tot necesarul de materiale. Aceasta varianta este foarte tentanta deoarece reuseste sa reduca putin din costurile constructiei in cauza. Insa, necesita din partea proprietarului o implicare mult mai mare. Beneficiarul trebuie sa isi petreaca foarte mult timp pe santier, sa supravegheze lucrarile, sa cumpere materialele de constructie etc. Inainte sa alegeti aceasta varianta trebuie sa luati in calcul stresul la care veti fi supus. In plus, echipa pe care o “angajati” va poate cauza diverse probleme, fara ca dumneavoastra sa va dati seama in momentul respectiv ci mult mai tarziu. Neavand nici o garantie si nici un contract semnat cu ei s-ar putea ca suma pe care ati estimat-o la inceputul lucrarii (ca fiind mai mica daca va realizati casa in regie proprie) sa se mareasca considerabil din cauza unor reparatii necesare. Cu alte cuvinte, singurul responsabil pentru problemele ce pot sa apara pe parculsul unei lucrari sunteti chiar dumneavoastra - proprietarul.
Ce inseamna antrepriza?
Nici pentru persoanele care apeleaza la varianta antrepriza, lucrurile nu sunt foarte clare. Aici intervin alte intrebari: Cum aleg firma de constructii cea mai buna si cea mai serioasa? Sa angajez o singura firma sau sa imi construiesc casa cu firme diferite pentru fiecare etapa? A angaja mai multe firme (pentru fiecare etapa in parte) inseamna sa alergati mai mult, sa va documentati mai mult si sa cheltuiti bani mai multi. Daca alegeti o singura firma specializata, care sa construiasca locuinta dumneavoastra, este mult mai avantajos atat din punct de vedere functional (coordonarea mai clara si mai rapida a lucrarilor) cat si din punct de vedere al costurilor. Alte avantaje sunt acelea ca, o firma de constructii, va poate oferi o garantie pentru lucrarea in cauza, tot ea ocupandu-se de achizitionarea materialelor necesare, de supravegherea lucrarilor si executia corecta a acestora. Inainte de a incepe satierul trebuie sa realizati un contract in care sa specificati clar etapele constructiei, indatoririle firmei respective, indatoririle dumneavoastra, durata estimata pentru desfasurarea lucrarilor, penalizarile in cazul nerespectarii conditiilor mentionate etc. Toate aceste lucruri se fac doar cu ajutorul unui avocat. Altfel spus, dupa ce aveti proiectul casei incepeti si cautati o firma de constructii specializata in lucrari asemanatoare celei dorite de dumneavoastra (aveti grija ca firma in cauza sa beneficieze de personal calificat, de scule si utilaje si sa aibe un istoric competitiv). Firma in cauza o sa realizeze (pe baza proiectului) un calcul pentru manopera si materialele necesare. Daca pretul propus este acceptat de dumneavoastra se realizeaza contractul si se incep lucrarile! Nu uitati totusi: pentru construirea unei case solide si sigure nu trebuie sa faceti economii.
va urma
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.