Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre plitele incorporabile?

Plitele si cuptoarele incorporabile sunt alese, in prezent, de din ce in ce mai multe persoane, in detrimentul aragazelor. Pe langa caracteristicile lor functionale, din punct de vedere estetic, acestea sunt alegerea cea mai buna, bucataria fiind mult mai eleganta si gandita ca un tot unitar.

Plitele si cuptoarele incorporabile sunt alese, in prezent, de din ce in ce mai multe persoane, in detrimentul aragazelor. Pe langa caracteristicile lor functionale, din punct de vedere estetic, acestea sunt alegerea cea mai buna, bucataria fiind mult mai eleganta si gandita ca un tot unitar.

In ceea ce priveste materialul din care sunt realizate plitele incorporabile, acestea pot fi din inox, din tabla vopsita si din vitroceramica. Cele mai raspandite sunt cele din inox, care sunt si cele mai accesibile, de altfel. Inoxul este un material ce rezista in timp, insa este mai greu de intretinut. Inoxul poate fi anti-amprenta, neretinand, dupa cum spune si numele, urmele degetelor. De asemenea, exista si plite realizate din inox superior, care are o rezistenta in timp ridicata, zgariindu-se greu si nematuindu-se.

Plitele incorporabile din tabla vopsita sunt destul de rare si sunt adresate celor care isi doresc o plita intr-o culoare speciala. Acestea rezista la pete si la zgarieturi mult mai bine decat cele din inox.

Citește și:

Plitele vitroceramice sunt realizate dintr-un material compozit ceramic. Datorita suprafetei lucioase, sunt mult mai usor de curatat decat cele din inox. Un dezavantaj al acestora este faptul ca se pot fisura, in cazul in care sunt lovite cu obiecte dure. In general, plitele electrice sunt realizate din vitroceramica, insa, in ultima perioada, multe modele de plite pe gaz sunt realizate din acest material.

Util: tot ce trebuie sa stii despre plite incorporabile
Un alt aspect de care tinem cont atunci cand achizitionam o plita incorporabila este modul in care functioneaza. Astfel, plitele incorporabile pot fi electrice, cu inductie sau pot functiona cu gaz. Plitele incorporabile, cu gaz sunt cele mai populare si functioneaza asemenea unui aragaz. Eficienta energetica este de doar 50%, acest lucru insemnand faptul ca jumatate din caldura degajata este pierduta. Multe modele sunt prevazute cu un sistem de siguranta, care, in momentul stingerii flacarii, opreste automat gazul.

Citește și:

Plitele incorporabile electrice sunt realizate din vitroceramica, material ce permite incalzirea suprafetei de gatit, cu ajutorul unei rezistente electrice, inglobate. Permit setarea temperaturii pentru fiecare suprafata de gatit si au un randament energetic mai bun decat cel al plitelor pe gaz. Un dezavantaj este faptul ca suprafata de gatire ramane fierbinte mult timp, iar timpul de gatire este putin mai mare fata de cel al plitelor pe gaz.

Cele mai eficiente sunt plitele pe inductie, la care schimbul de caldura se realizeaza numai in momentul contactului cu vasul. Eficienta energetica este de aproximativ 90%, ceea ce presupune un cost redus al energiei electrice. Timpul de gatire este de aproape doua ori mai mic decat cel al plitelor care functioneaza cu gaz. Un alt avantaj al acestor plite este faptul ca se raceste imediat, dup ace vasul a fost ridicat. Dezavantajul acestora este faptul ca sunt si cele mai costisitoare, insa, daca iti doresti sa gatesti rapid si sa platesti putin la factura de curent, plita cu inductie este cea mai buna alegere.

Citește și:

Foto: L'Ottocento via Pressloft

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.