Setari Cookie-uri

Cum sa plantezi si sa ingrijesti zambile

Zambila ne incanta simturile vizuale si olfactive in fiecare primavara, fiind una dintre cele mai populare plante ale acestui anotimp. Zambila, insa, poate fi crescuta cu succes in gradina sau la ghiveci, daca doresti sa te bucuri mai mult de cateva zile de frumusetea sa.

Zambila, Hycianthus orientalis, este o planta perena, care isi are originile in Orientul Mijlociu. Aceasta ne incanta simturile vizuale si, mai ales, pe cele olfactive, primavara de primavara, fiind una dintre cele mai populare plante ale acestui anotimp. Zambila, insa, poate fi crescuta cu succes in gradina sau la ghiveci, daca doresti sa te bucuri mai mult de cateva zile de frumusetea sa. Este usor de ingrijit, tocmai de aceea iti recomandam sa ai o asemenea planta.

Crestere zambile
Planta decorativa, zambila este apreciata pentru parfumul sau puternic si se numara printre primii vestitori ai primaverii. Este o floare delicata, ce poate avea petalele simple sau batute si se gaseste intr-o mare varietate de culori: alb, albastru, roz, mov, galben. Zambila poate ajunge pana la inaltimea de 40 cm, in vreme ce bulbul poate avea pana la 10 cm. Frunzele sale sunt alungite, iar florile delicate. Este o planta care prefera locurile insorite, cu un sol fertil, bine drenat. Atunci cand uzi zambila, nu este nevoie sa folosesti o cantitate mare de apa. Tine zambila intr-un loc ferit de surse directe de caldura, dar care sa fie luminos si aerisit, balconul fiind unul dintre spatiile din locuinta, unde poti amplasa zambila.

Citește și:

Dupa ce zambila a inflorit, rupe varfurile florilor. Ai in vedere sa inlaturi mereu florile ofilite si, dupa ce trece perioada de inflorire, asteapta ca zambila sa creasca pana i se ofilesc frunzele, pentru ca bulbul sa se dezvolte suficient. Dupa un an sau doi, scoate bulbul si depoziteaza-l intr-un loc uscat si aerisit; inveleste bulbul in hartie si pastreaza-l la racoare pana in urmatoarea toamna, cand il vei planta. Luna cea mai propice pentru plantare este octombrie.

Daca o planta are mai multi bulbi, este recomandabil sa ii separi, pentru a se putea dezvolta in conditii adecvate. Bulbii de zambila se planteaza la o adancime de 15-20 cm si la 10-15 cm distanta unul fata de altul. Atunci cand plantezi bulbii, adauga-le si niste ingrasamant. Nu in ultimul rand, este important ca pamantul sa nu fie foarte umed, intrucat risti ca bulbii sa putrezeasca.

Citește și:

Foto: MiaFleur via Pressloft

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.