Setari Cookie-uri

Perfect pentru toamna: ce trebuie sa stii despre tartacute

Uscate corect, tartacutele sunt materia prima perfecta pentru aranjamentele decorative de toamna.

Facand parte din familia Cucurbitaceae, tartacutele sunt inrudite cu dovlecii, pepenii si castravetii. Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de "dovlecel ornamental" si sunt cultivate pentru fructul lor, care are un aspect deosebit. Desi fructele acestora sunt utilizate in aranjamente decorative, tartacutele pot fi folosite, tot cu scop decorativ, si sub forma de planta, intrucat prezinta flori de culoare alba sau galbena si tulpini lungi, ce inveselesc orice gradina.

Cele mai des Tartacute intalnite tartacute sunt Citrullina, Piriformisul, care are fructe cu forma asemanatoare perelor, Cucurbita Maxima, care seamana cu un turban, Oviformisul (cele ovoidale) si Tigvele, utilizate cu precadere in compozitiile decorative.

Desi iubesc lumina si caldura, tartacutele pot fi crescute si in conditii de lumina scazuta. Pot fi crescute in orice tip de sol, cu conditia ca acesta sa fie bine drenat. Temperaturile minime la care rezista dovleceii ornamentali sunt cuprinse intre 6 si 10 grade Celsius. Aceste plante se seamana la inceputul lunii aprilie, dar se pot inmulti si prin rasaduri.

Daca doresti sa usuci tartacute, trebuie sa le culegi in momentul in care sunt coapte - pedunculul acestora se usuca si capata o culoare maronie. De precizat este faptul ca trebuie sa le culegi inainte de primul inghet, care le va distruge. Uscarea tartacutelor necesita mai mult timp, in special in cazul celor mari, insa, inainte de a incepe acest proces, este recomandabil sa speli tartacutele cu apa si sapun.

Amplaseaza tartacutele distantate intre ele, intr-o zona ferita de razele directe ale soarelui si care este bine aerisita. Daca exteriorul se va usca in aproximativ o saptamana, interiorul va dura mai mult. Tocmai din acest motiv sunt recomandate spatiile intunecate. Este foarte important sa intorci tartacutele o data la doua saptamani, pentru ca acestea sa se usuce corespunzator. Dovleceii ornamentali sunt complet uscati cand au devenit usori, cu o textura ca de lemn si le poti auzi semintele din interior. Atunci este momentul pentru a-i utiliza in diferite aranjamente decorative, perfecte pentru toamna.
Foto: Landhausidyll-Gartenkeramik via Pressloft

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.