Setari Cookie-uri

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre culori

Pentru a evita un rezultat neplacut, este recomandabil ca procesul de amenajare sa inceapa cu alegerea culorilor, intrucat culorile au o influenta puternica asupra psihicului nostru si au capacitatea de a a schimba modul in care percepem un obiect sau un spatiu.

Pentru foarte multe persoane, culorile reprezinta o adevarata provocare, atunci cand vine vorba de amenajari. Alegerea culorilor potrivite si combinarea corecta a acestora constituie pentru multi dintre noi o problema. Aceste lucruri, insa, sunt extrem de importante, intrucat culorile au o influenta puternica asupra psihicului nostru si au capacitatea de a a schimba modul in care percepem un obiect sau un spatiu. Pentru a evita un rezultat neplacut, este recomandabil ca procesul de amenajare sa inceapa cu alegerea culorilor.

1. Categorii de culori Culori

Culorile se impart in trei categorii, acestea putand fi primare, secundare si tertiare. Culorile primare sunt reprezentate de rosu, galben si albastru, in vreme ce acelea secundare se obtin prin amestecarea a doua culori primare, in cantitati egale. In acest mod, violetul se obtine din amestecarea rosului si a albastrului, portocaliul rezulta din rosu si galben, iar verdele se obtine din galben si albastru. O alta categorie de culori este cea a culori tertiare, care rezulta in urma amestecului dintre o culoare primara si una secundara, obtinandu-se, astfel, 6 culori tertiare.

Citește și:

2. Regula proportiilor

Atunci cand alegeti culorile, respectati regula proportiilor: 60-30-10. Aceasta regula se refera la cantitatile de culori utilizate: nuanta unificatoare este folosita in proportie de 60% si este cea in care se incadreaza intregul decor. Punctele de interes sunt in proportie de 30%, in vreme ce ultimele 10 procente reprezinta accentele decorative, care au rolul de a conferi stralucire. De retinut este faptul ca atunci cand doriti sa amenajati o incapere si realizati schema de culori pe care o veti aborda, trebuie sa luati in considerare toate elementele spatiului respectiv: pardoseala, pereti, tavan, ferestre, usi, mobila si accesorii.

3. Culori calde vs. culori reci Culori

Exista un alt criteriu dupa care se imparte paleta cromatica: astfel, culorile pot fi calde sau reci. Urmarind cercul cromatic, culorile calde sunt de la rosu la galben-verde, iar cele reci de la rosu-violet la verde. Orice culoare reflecta lumina; in incaperile in care lumina patrunde dimineata, se utilizeaza culori calde, pentru a le incalzi. Camerele luminoase, in schimb, pot fi amenajate in culori reci, precum albastru sau verde.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.