Setari Cookie-uri

Locul potrivit pentru planta potrivita

Articolul de fata isi propune sa ofere cateva sfaturi generale celor ce au probleme atunci cand vine vorba de ingrijirea plantelor de apartament.

Articolul de fata isi propune sa ofere cateva sfaturi generale celor ce au probleme atunci cand vine vorba de ingrijirea plantelor de apartament. Daca te numeri printre astfel de persoane, problema s-ar putea sa nu fie faptul ca nu ai fost inzestrat cu anumite talente de gradinarit, ci pur si simplu nu ai gasit locul potrivit pentru plantele tale. Lumina, temperatura, umiditatea, toate au o legatura foarte stransa cu viata plantelor.
Intensitatea luminii, temperatura si umiditatea variaza de la o locuinta la alta. Plantele trebuie alese in functie de conditiile oferite de casa fiecaruia.
Lumina
Lumina este in mod foarte clar factorul cel mai important ce intervine in dezvoltarea plantelor. Toate plantele au nevoie de lumina pentru fotosinteza, insa cantitatea necesara difera de la una la alta. Majoritatea plantelor de apartament se dezvolta foarte bine atunci cand beneficiaza de o lumina moderata si indirecta. Plantele cu flori si cele cu frunze colorate au nevoie de cele mai multe ori de un nivel mai crescut de lumina, fata de cele cu frunze verzi. Pe de alta parte, o anumita categorie de plante, ce include si Aglaonema (Stromanthe) sau Aspidistra tolereaza un nivel foarte scazut de lumina. Plantele manifesta anumite semne de efort atunci cand nivelul de lumina este prea scazut sau prea mare. Cresterea slaba si fusiforma indica o iluminare insuficienta. Frunzisul multicolor isi va pierde in parte sau chiar in totalitate caracteristicile. Semnele unei iluminari prea puternice se manifesta sub forma unor frunze decolorate sau ofilite in cazul unor plante precum Filodendronul, Schefflera, Ferigile sau Peperomia. Caderea rapida a frunzelor, foarte accentuata in cazul speciilor de Ficus, poate fi semnul pentru mutarea plantei dintr-o zona puternic iluminata intr-una cu lumina slaba.
Chiar si atunci cand ai gasit locul ideal pentru planta ta, s-ar putea sa fie necesara mutarea ei in functie de anotimp, deoarece nivelul de lumina se schimba odata cu un nou sezon. Plantele care se dezvolta foarte frumos intr-o lumina directa ce provine de la o fereastra orientata catre sud sau vest pe timpul iernii, s-ar putea sa sufere arsuri daca este lasata in acelasi loc la sfarsitul primaverii sau de-a lungul verii, deoarece nivelul de lumina se intensifica puternic in aceasta perioada. Intr-o astfel de situatie, indeparteaza plantele de fereastra sau filtreaza lumina prin intermediul unei perdele.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.