Setari Cookie-uri

Crizantemele, cele mai iubite plante de toamna

Crizantemele sunt cele mai indragite plante de toamna, care rezista la frig. Afla cum poti ingriji crizantemele.

Denumite si tufanele Crizanteme si margarete de toamna, crizantemele, unele dintre cele mai populare plante de toamna, cuprind aproximativ 30 de specii perene. Acestea au fost cultivate in China din secolul al XV-lea i.Hr si au fost aduse in Europa abia in secolul al XVII-lea. Putine persoane cunosc faptul ca aceasta planta este considerata simbolul prieteniei si al respectului. In tarile asiatice, in care se practica Feng Shui-ul, crizantemele sunt aducatoare de noroc, fericire si loialitate.

Crizantemele sunt printre cele mai rezistente plante si se cultiva atat toamna, cat si primavara. Atunci cand le plantati, este recomandabil sa alegeti un spatiu cat mai insorit. In general, acestea nu sunt pretentioase in ceea ce priveste solul, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il neglijati. Solul trebuie sa fie suficient de umed, intrucat atat excesul de apa, cat si seceta dauneaza plantei. Evitati amplasarea aglomerata a crizantemelor, intrucat circulatia neadecvata a aerului poate duce la aparitia unor boli. In general, tufele se separa o data la 3 ani.

Pentru a avea plante Crizanteme sanatoase si rezistente la temperaturile scazute ale toamnei, specialistii recomanda fertilizarea crizantemelor o data pe luna, pana in luna iulie. Inflorirea crizantemelor, in timpul toamnei, este favorizata tocmai de perioada scurta de lumina, din timpul zilei. Tocmai de aceea, in cazul in care aveti in gradina lumini, este recomandabil sa le tineti cat mai departe de plante. La inceputul toamnei, crizantemele (in special cele la ghivece) se vor ciupi, pentru a favoriza ramificarea lor. Crizantemele te vor incanta nu numai cu parfumul lor, ci si cu paleta cromatica extrem de variata, fiind excelente pentru aranjamente florale. Mai mult, odata taiate, acestea rezista mult in vaze cu apa.

Precum marea majoritate a plantelor, crizantemele nu fac fata temperaturilor scazute ale iernii. Astfel, in momentul in care apare pericolul de inghet, se recomanda sa fie mutate in zone ferite de frigul de afara, la temperaturi cuprinse intre 5 si 10 grade Celsius, pana la sosirea primaverii.

Foto:
Paper Whites
Foto 2 si front:
Crizanteme - Shutterstock.com

Descopera 5 plante de toamna, pentru a gradina frumoasa!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.