Setari Cookie-uri

Poinsettia - planta ce simbolizeaza Craciunul

Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia este o planta perena foarte usor de ingrijit ce infloreste iarna.

Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia este o planta perena foarte usor de ingrijit ce infloreste iarna.
De fapt nu e vorba flori, ci de frunzele superioare care devin colorate in preajma Craciunului, de unde provine si denumirea plantei, Craciunita sau Steaua Craciunului.
Aceasta planta a fost considerata deosebit de atragatoare datorita aspectului sau inca din momentul descoperirii sale dar a devenit foarte cautata abia in jurul anilor 1960, atunci cand a inceput sa fie cultivata ca planta de interior.
Iluminarea
Poinsettia solicita lumina intensa (insuficienta de lumina duce la desfrunzirea plantei). Totusi, vara, in zilele cu insolatie puternica se impune umbrirea usoara a plantei. Lumina este factorul esential pentru colorarea bracteelor, frunzelor tinere care sunt initial verzi, amplasate in varful unei crengute. In mijlocul acestor frunze colorate se gaseste floarea adevarata, de culoare galbuie, care insa nu prezinta nici un interes decorativ.
Daca ai o asemenea planta si frunzele nu si-au schimbat culoarea este necesar sa incepi sa o "fortezi". Vreme de doua luni va trebuie sa o tii intr-un loc complet lipsit de lumina, timp de 14 ore pe zi. Asadar pentru a te putea bucura de insusirile sale decorative in preajma Craciunului va trebui sa incepi acest proces la inceputul lunii octombrie.
Temperatura
In privinta temperaturilor, Poinsettia nu este o planta pretentioasa dar trebuie neaparat ferita de curentii de aer. Dezvoltarea optima se petrece la temperaturi cuprinse intre 5 grade Celsius si peste 20 de grade Celsius. Totusi, cresterea este incetinita la temperaturile scazute si in acest caz trebuie sa acorzi mare atentie udarii.
Udarea
Cantitatea de apa pe care o solicita este una moderata, chiar daca planta iubeste apa. In cazul unei udari prea abundente sau insuficiente exista riscul ca Poinsettia sa-si piarda frunzele.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.