Setari Cookie-uri

Schlumbergera sau Cactusul de Craciun

Schlumbergera, Cactusul de Craciun sau Craciunita este o specie de cactus, provenita din Brazilia.

Schlumbergera, Cactusul de Craciun sau Craciunita este o specie de cactus, provenita din Brazilia, foarte indragita datorita florilor deosebit de atragatoare ce prezinta culori variate, de la alb, roz, rosu, purpuriu, violet pana la galben, roz-portocaliu si auriu. Planta infloreste in perioada iernii, timp de 6-8 saptamani vestind, alaturi de Poinsettia, Nasterea Domnului.
Schlumbergera este o specie de cactus ce nu necesita ingrijiri prea complicate, insa inflorirea se produce destul de dificil.
Inflorire
Pentru a te asigura ca aceasta planta va inflori in preajma sarbatorilor de iarna va trebui sa urmezi urmatorii pasi:

  • Pentru a inflori, Schlumbergera nu trebuie expusa niciodata la lumina directa, mai ales in timpul verii, nivelul de luminozitate pe care il prefera fiind unul mediu.
  • Aceasta specie de cactus va inflori doar daca timp de cateva luni nu va fi mutata din pozitia initiala, tocmai din aceasta cauza i se mai spune si "Nu ma deranja".
  • S-a observat ca florile apar doar atunci cand planta este pastrata la temperaturi mai scazute si atunci cand noptile sunt mai lungi. Din aceste motive, daca iti doresti ca Schlumbergera sa infloreasca de Craciun, trebuie sa o "pregatesti" incepand cu 6-8 saptamani inainte. Acest lucru presupune pastrarea ei la temperaturi mai joase de 12 grade Celsius in timpul noptii si in timpul zilei, sub 18 grade Celsius.
  • De asemenea, este foarte important ca planta sa fie pastrata in intuneric deplin pe timpul noptii. Mugurii vor apare toamna, iar pentru ca acestia sa se transforme in flori este necesar sa ai in vedere toate aceste sfaturi.

Solul si udarea
Solul potrivit trebuie sa fie bogat in materii organice. Evita uscarea plantei prin udarea ei atunci cand suprafata pamantului incepe sa se usuce. Totusi, in timpul toamnei se recomanda un nivel mai scazut de udare.
In fiecare luna, Schlumbergera necesita sa fie tratata cu fertilizator bogat in potasiu.
Inmultire
Cactusul de Craciun se inmulteste foarte usor, prin segmente de tulpina desprinse la inceputul verii, lasate sa se cicatrizeze o zi si pe urma introduse in pamant pentru a prinde radacini.
Boli si daunatori
Daunatorii cei mai frecventi sunt paduchele cu scut si paianjenii.
Schlumbergera este o planta ce nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta, oferind imagini spectaculoase tocmai in cea mai frumoasa perioada a anului, cea a Sarbatorilor de iarna.

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.