Setari Cookie-uri

Crotonul - o planta cu frunze bogat colorate

Crotonul este o planta impresionanta prin frunzele carnoase, colorate, cu nuante de rosu, verde, galben si cu o textura proeminenta, in timp ce florile mici, asezate in ciorchini, nu prezinta nici un interes decorativ.

Crotonul, sau Codiaeum, este o planta arbustiva originara din Asia de sud-est si este foarte frecventa in interiorul locuintelor datorita frunzelor colorate.
Crotonul este o planta impresionanta prin frunzele carnoase, colorate, cu nuante de rosu, verde, galben si cu o textura proeminenta, in timp ce florile mici, asezate in ciorchini, nu prezinta nici un interes decorativ. La inceput, frunzele sunt verzi schimbandu-si pe parcurs culoarea in galben, portocaliu sau rosu.
Din pacate aceasta planta nu este tocmai usor de ingrijit, necesitand experienta si o serie de cunostinte. Conditiile esentiale pentru o dezvoltare armonioasa sunt: temperatura potrivita, udarea adecvata si un grad ridicat al umiditatii in atmosfera.
Luminozitate
Cantitatea ridicata de lumina favorizeaza coloritul frunzelor, insa exista si cateva specii mai noi, care se pot dezvolta armonios si in conditii mai slabe de lumina. Temperatura este un alt factor care influenteaza coloritul frunzelor si cresterea rapida a plantei, cea ideala fiind una medie, peste 18 grade Celsius. Se recomanda evitarea fluctuatiilor de temperatura si amplasarea in apropierea curentilor de aer, deoarece acesti factori vor produce caderea frunzelor.
Udare
Cantitatea de apa pe care o necesita planta este medie sau moderata. Nu uita sa golesti tavita ghiveciului de apa adunata cu scopul de a evita putrezirea radacinilor.
In situatia in care planta incepe sa-si piarda frunzele inferioare sau daca acestea prezinta pete maronii sau au culori palide, inseamna ca nivelul de umiditate din incapere este scazut. In acest caz se recomanda pulverizarea regulata a apei pe frunze sau folosirea unui umidificator, o alta solutie fiind asezarea pe o farfurioara cu pietris umed.
Ingrasamant
In ceea ce priveste ingrasamantul, Crotonul trebuie tratat periodic cu fertilizator lichid, o data la cateva luni, incepand cu primavara si pana toamna, acest proces fiind oprit in timpul iernii.
Vara, chiar daca lumina este mai mult decat suficienta, se pot observa anumite modificari in cromatica frunzelor, acestea devenind mai pastelate. Pentru a evita acest lucru este indicat sa muti ghiveciul in locul cel mai racoros din casa si sa reduci tratarea plantei cu ingrasamant.

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.