Tot mai multe persoane cauta sa se refugieze din marile orase, indreptandu-se spre zonele rurale. Majoritatea celor ce s-au saturat sa locuiasca in micile apartamente de bloc doresc sa-si construiasca o casa, insa, posibilitatea de a face acest lucru in interiorul zonei urbane, depaseste bugetul celor mai multi. Astfel, construirea unei case, intr-o zona rurala nu foarte indepartata de oras, devine solutia cea mai potrivita.
Primul lucru in acest proces este cautarea unui teren. Insa, vei putea intampina probleme atunci cand vei realiza faptul ca majoritatea zonelor rurale nu beneficiaza de canalizare comunitara.
Neavand canalizare unde sa poate fi colectate apele reziduale, nu iti vei putea instala apa in casa. Iar daca instalarea apei nu este posibila, atunci nu vei putea monta nici wc in casa. Pentru a nu trebui sa iti amenajezi un wc tip hazna sapat in curte, si pentru a putea beneficia de confortul unei bai interioare, iti prezentam alternativa la canalizarea comunitara, fosa septica, impreuna cu caracteristicile acesteia.
Caracteristici

Fosele septice sunt rezervoare etanse subterane care colecteaza totalitatea apelor menajere produse in gospodarii. Fosa septica asigura lichefierea partiala a materiilor poluante concentrate in apele reziduale si, totodata, asigura retinerea materiilor solide si a deseurilor plutitoare.
Apele care se emit din fosa septica nu sunt pure, fosa neasigurand decat o pretratare a acestora, germenii patogeni fiind retinuti doar in proportie de 90 la suta. Insa, s-a dovedit ca apa eliberata de catre fosa este mai curata decat cea din unele lacuri.
Constructia fosei septice
Constructia si intretinerea unei fose septice presupune o mana de lucru calificata. Realizarea se face prin executie pe loc sau din prefabricate.
Fosa septica nu se monteaza oriunde si oricum. Intai de toate vei avea nevoie de avizele ce reglementeaza instalarea foselor: cerificat de urbanism si autorizatie de construire. Acestea nu se pot obtine decat daca modelul de fosa septica are un agrement de mediu si o agrementare tehnica.
Apoi va trebui sa alegi locul de realizare a fosei, care trebuie sa fie in apropierea casei, la o distanta ce sa nu depaseasca 20-30 m, si in avalul oricarei surse de apa. Trebuie sa ai in vedere faptul ca amplasamentul trebuie sa fie favorabil operatiei de vidanjare.
Sapatura va fi realizata in asa fel incat sa depaseasca stratul permeabil cu 50-100 cm, deoarece rolul fosei este de colectare-decantare si de asigurare a infiltratiei apei relativ curate in pamant.
Volumul fosei septice depinde de numarul de utilizatori si de cantitatea apelor uzate deversate. De asemenea, volumul de stocare a noroiului si spumei depind de frecventa vidanjarilor, de temperatura ambianta si de mijloacele de spalat utilizate.
Pentru o casa cu 4-5 locuitori se va sapa o groapa cu laturile de 4 x 5 m, deci cu suprafata de 20 mp care pot fi utilizati ca si gradina. Pe patul filtrant se pot cultiva legume, flori sau iarba dar nu se planteaza arbori.
Fosa septica poate fi din beton, din fibra de sticla sau din polietilena. Apele uzate trebuie sa intre in fosa septica astfel incat sa perturbe cat mai putin curgerea in aceasta, sa deranjeze cat mai putin procesul de sedimentare.
Alcatuirea fosei
Majoritatea foselor se compun din cel putin doua compartimente. Materiile solide se acumuleaza, in general in primul compartiment, unde sufera o fermentatie, si se vor depune la fundul bazinului. Gazele se elimina prin orificii sau conducte de aerisire iar materiile solide se elimina prin vidanjare periodica. Grasimile, uleiurile si alte materii mai usoare decat apa plutesc la suprafata si constituie un strat de spuma susceptibil de a se transforma intr-o crusta destul de dura.
Dupa primul compartiment, un al doilea primeste afluentii decantati sub forma unui fluid limpede. Tinand cont de faptul ca apa rezultata nu este pura, trebuie ca dupa un timp, care poate dura intre 1 si 3 zile, lichidul rezultat sa fie evacuat printr-un sistem de drenare subteran. Aici are loc filtrarea totala, datorita stratului filtrant natural prin care trece.

In situatia in care aveti posibilitatea de a va construi o casa, si ati gasit terenul ideal pentru acest lucru, insa localitatea nu este prevazuta cu un sistem de canalizare, nu renuntati, deoarece fosa septica reprezinta o alternativa care va poate ajuta.
Costuri
Preturile pentru o fosa septica variaza in functie de dimensiune si materialul din care e fabricat, fiind cuprinse intre 3000 si 8000 lei.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la Kudika sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Fosa septica – solutie pentru zonele lipsite de canalizare.